Postür Bozukluğu

Taban Analizi Nedir?

Taban analizi, ayak tabanındaki basınç dağılımını hem statik (dururken) hem de dinamik (adım atarken) detaylı olarak göstermeye yarar. Bu amaçla basınca duyarlı elektronik algılayıcılar içeren özel bir tarayıcı platform kullanılmaktadır. Özel bir bilgisayar programı sayesinde ayak tabanında oluşan basınç değişimleri monitörde detaylı olarak görülebilir. Basınç değişimleri, en yüksek kırmızı renk olmak üzere farklı renklerle ifade edilir. Basınçlar kilo paskal ( kPa) olarak ölçülebilmektedir.

Ayak Analizi Neden Önemlidir ?

Ayağınızın yapısı ve fonksiyonundaki bozukluklar duruşunuzu, dengenizi, yürüyüşünüzü, koşunuzu ve diğer aktivitelerinizi olumsuz yönde etkileyerek günlük yaşam ve spor performansınızı kötü etkileyebileceği gibi ayaktan başlayarak vücudunuzun hemen her bölgesinde problemlere neden olabilir.

Çocuklarda Ayak Analizi

Çocuklarda ayak analizi çok önemlidir. 3 yaşından itibaren ayak haritası oluşmaya başlamaktadır. Bu yaş itibari ile çocuklarda düz taban (pesplanus) ve yüksek ark (pescaus) oluşmaktadır. Ayak analizi ile çocuklarda bu oluşumların teşhisi yapılarak tedaviye yönelik tabanlıklar üretilebilmektedir.
Ayaktaki problemler ergenlik dönemine kadar düzeltilebilmektedir.

SKOLYOZ NEDİR?

İnsan omurgasına yandan bakıldığında tam düz değildir. Boyun ve bel bölgesinde hafif çukurluk (lordoz) ve sırt bölgesinde hafif kamburluk (kifoz) vardır. Arkadan bakıldığında ise tam düz olmalıdır. Skolyoz (omurga eğriliği) omurganın, sağ ya da sol yana doğru eğrilmesi anlamına gelmektedir. Omurgada yana doğru eğilme ‘S’ veya ‘C’ şekilli olabilir. Yana doğru eğilme dışında omurların kendi etraflarında dönmesi de görülebilmektedir.

Skolyozu Tespit Etmenin 8 Yolu

  • Ayakta duruş pozisyonunda sırt duvara yaslı iken omuzların yükseklikleri farklı mı?
  • Çocuk dizleri düz bir şekilde öne eğildiğinde sırt kısımları farklı yükseklikte mi?
  • Kürek kemiklerinden biri diğerinden belirgin mi?
  • Kalça kemiklerinde asimetri var mı?
  • Ayakta iken kollar yavaşça öne sarkıtıldığında, bir taraf diğer tarafla karşılaştırıldığında kol ve vücut arasında daha fazla mesafe mevcut mu?
  • Çocukta belirgin bir sırt kamburu mevcut mu?
  • Bel çukurları kıyaslandığı zaman doku kıvrımları asimetrik mi?
  • Çocuk otururken ya da ayakta iken bir tarafa doğru eğik mi duruyor?

Skolyozu Olan Bireylerde Neler Olabilir?

Solunum Problemleri: Özellikle Torocal bölgeyi etkileyen eğriliklerde, göğüs kafesinde oluşan deformitelerin etkisi ve postürün de bozulması ile akciğerlerde solunum kapasitesinin azalmasına neden olmaktadır.

Disk Patolojileri: Asimetrik duruş nedeni ile vücut ağırlığının sağ veya solda daha fazla taşınıyor olması omurlara binen yükleri daha da arttırmakta, kifoz ve lordoz açılarındaki bozulmalar ve rotasyonel değişiklikler nedeniylede skolyozlu kişilerde de disk problemleri görülmekte.(listezis, disk hernisi, stenoz, spondiloz, vs.)

Ağrı: İlerleyen yaşla birlikte, özellikle hareketsiz bireylerde sıklıkla görülen ve farklı nedenlere bağlı gelişen ağrı sorunu skolyozlu kişilerde daha fazla hissedilmekte, kifoz ve lordoz açılarındaki bozulmalar nedeniyle sırt ve bel ağrılarına ve omurgada oluşan ağrlığı kompanse etmek için kalçanın yapmış olduğu kompansasyon nedeniyle görülen bacak ve kalça ağrılarına sıklıkla rastlanmaktadır.

LORDOZ NEDİR?

Lordoz belde omurganın aşırı bir eğriliği olduğu bir durumdur. Omurga boyun, sırt ve bel kısmında kafanın ağırlığını desteklemek ve şok darbelerini emmek için doğal olarak kıvrımlara sahiptir. Lordoz bel yani lumber bölgedeki doğal kavis normalin üzerinde olduğunda oluşur. Bu durum omurgada aşırı basınca neden olup ağrıya yol açar.

Lordozu olan kişilerde genelde belde görünür bir kavis vardır. Kendilerine yandan bakıldığında bel, belli bir C şekli yapar. Ayrıca lordozu olan kişiler midelerini ve kalçalarını dışarıya doğru çıkarıyor gibi görünür.

KİFOZ NEDİR?

Kifoz:

Kamburluk olarak da bilinen, omurganın öne doğru eğilmesiyle ortaya çıkan bir hastalıktır.

Kifoz belirtileri nelerdir?

Kifozun en net belirtisi öne doğru eğikliktir. Ancak bunun dışında da bazı belirtiler göstererek kifoza dair ipuçları verir. Bunlar;

  • Hafif ya da şiddetli sırt ağrısı
  • Boy uzunluğunun kemiklerin eğilmesi sonucunda azalıyor gibi görünmesi
  • Dik durmakta güçlük yaşamak ve ilerleyen zamanlarda zorluk derecesinin artması
  • Kaslarda yorgunluk hissetmek
  • Omurgada aşırı duyarlılık

Kifoz (Kamburluk) Neden Olur?

1-Duruş Bozukluğu

Ayakta iken veya otururken dik durmamak geçici kifoza yol açabilir. Bu tür kifoz, duruşa dikkat edilince veya uzanınca hemen kaybolur çünkü çoğu zaman omurlarda veya kaslarda geri dönülmez hasara yol açmaz.Ancak sandalyede geriye sarkarak oturmak, ağır sırt çantası taşımak, ders çalışırken sürekli öne doğru eğilmek vb. etkenler omurları destekleyen kas ve bağların kalıcı olarak gerilmesine yol açarsa, tedavi gerektiren kifoza neden olabilir.

2-Omur Şekillerinin Sorunlu Olması

Scheuermann kifozu adı verilen hastalıkta omurlar doğal dikdörtgen şeklinde olmamakta, üçgene yakın şekillenmektedir. Bu hatalı omur gelişiminin neden kaynaklandığı tam olarak bilinmiyor; ancak omurlara ulaşan kan dolaşımındaki bozukluktan kaynaklanabileceği üzerinde duruluyor.

3-Ana Rahmindeki Hatalı Gelişim

Bebek omurları ana rahmindeki gelişim sürecinde kifoza uğrayabilir. Birçok vakada iki veya daha fazla omur kaynamakta ve hareket kabiliyetini sınırlanmaktadır. Kifoz olan bireyin yakın akrabalarında kifoz görülmesi riskinin daha büyük olduğu hesaba katılınca, bu durumun genetik olabileceği düşünülüyor.

4-Bazı Hastalıklar

Aşağıdaki hastalıklar kifoza yol açabilir:

  • Osteoporoz: Kemiklerin daha zayıf ve kırılgan hale gelmesi, kemik erimesi
  • Spondiloz: Omurgadaki aşınma durumu, yaşlılığa bağlı olarak ortaya çıkabilir veya ilerleyebilir
  • Spina Bifida: Omurganın ortasında boşluğa yol açan doğum defekti, ayrık omurga
  • Paget Hastalığı: Yeni kemik gelişimini kesintiye uğratan ve kemiklerin zayıflamasına yol açan bir hastalık
  • Nörofibromatoz: Sinir çevrelerinde tümör oluşumuna neden olan hastalık
  • Kas Distrofisi: Kas kuvvetinde ilerleyici özellik gösteren zayıflık
  • Tüberküloz: Bir tür bakteriyel akciğer iltihabı